14 – Bruser

Gegevens

Naam : Bruser
Zeilnummer : 14
Bouwjaar : 1984
Werf : Blom, Hindeloopen
Stamboeknummer:
Opdrachtgever : NJHC, Heeg

 

Meetbrief_RE14_Bruser

 

https://www.ssrp.nl/stamboek/schepen/bruser-1484

Beschrijving

Op 9 februari 1957 begon het avontuur van lege Blom als hellingbaas. De officiële overdracht van de helling met alles wat er bij hoorde was meer dan een jaar later. De overstap van visserman naar hellingbaas was voor Blom niet groot. Hij begon met werkzaamheden aan allerlei typen schepen. Het ging hem goed af. Toen koningin Beatrix bij haar achttiende verjaardag in 1957 een luxe Lemsteraak kreeg, kwam bij lege Blom een oud idee tot ontwikkeling, vertelt Dirk Blom (1943). Fear, wist wat mooi was, wat goed wilde zeilen, kende die mooie houten aak van Eeltsjebaes en kwam met een eigen ontwerp. Naast de Lemsteraken heeft Iege ook een aantal Friese jachten, tjotters en schouwen nieuw in staal gebouwd.

De tjotter 'Brûser' heeft Iege in 1984 gebouwd. Waarschijnlijk naar voorbeeld van de 'Brûzer' met plaquette 383, is deze 'Brûzer' gebouwd door Blom te Hindeloopen in opdracht van de Ned. Jeugdherbergcentrale. De bouw van deze nieuwe geklonken tjotter vond plaats omdat volledige restauratie van van Brûzer (383) budgettair gezien niet tot de mogelijkheden behoorde.
In 1984 is door Blom ook een andere tjotter 'Brûzer' gebouwd. De drie oudere stalen tjotters van Blom zijn van de hand van respectievelijk vader Iege van van Dirk Blom, de oom en van zijn schoonzoon. Daarna zijn er nog wel een paar nieuwe gebouwd (pakketten), maar die zijn alle op de werf gelast en in elkaar gezet. De tjotters hebben 3 gangen en de zettelboorden staan recht op het boord en niet in de lijn van het boeisel.