Pytsje Tjalma

Voluit heet ik Pytsje Ytsje Tjalma, geboren in maart 1960 te Koufurderrige aan het Koufurdermeer op de boerderij. Een heerlijk plek om op te groeien, samen met mijn 2 oudere broers en 5 zusjes. Leven aan het meer en het Prinses Margriet-kanaal, is heel bijzonder. De melkboot kwam dagelijks de melk ophalen en de boodschappen brengen. De vrachtscheepjes brachten het voer en dergelijke.

Op zondag maakte we vaartochtjes met mijn Heit al bomend over het meer. Zeilen was er niet bij, dat kwam later pas. Eerst met vriendinnen en daarna met mijn huidige echtgenoot Max Rijpma. Samen hebben we verschillende zeilboten gezeild en gehad. Van open bootje tot platbodems. Een periode waren we mede-eigenaars van een wedstrijdskûtsje De Strijdber. Jaarlijks deden we mee aan verschillende skûtsje zeilwedstrijden.

Nu doe ik vrijwilligerswerk als bemanningslid op de Palingaak in Heeg. En zet ik me in voor het behoud van de Friese Tjottervloot. Ik wens dat er, naast mij, velen mee zullen genieten van de tjotters.