Dag 3: Arradon – Larmor Baden

8 mei 2013. Regen, regen en nog eens regen en dat ook al de hele nacht! En, wind, veel wind. Gaan we wel of gaan we niet? Is het verantwoord? Het besluit was: ja, we gaan het proberen, maar niet de gehele geplande tocht. Na een goede uitleg over de stroom, konden we op pad. De stroming was sterk en de wind tegen: zuidwesten wind en we moesten naar het zuidwesten, namelijk Larmor-baden (zie de kaart hieronder en kijk naar de blauwe lijn). In het midden van het water is de stroom het sterkst en dat hebben we gemerkt. Met snelheden die tjotters in Friesland nog nooit hebben gehaald, schoten we als een kanonskogel over het water. De wind was niet te hard, zodat we en mooie tocht beleefden.
Bij de laatste bocht rechtsaf (zie de kaart en de blauwe lijn), stond bijna 10 knopen stroom. We moesten dicht bij de wal blijven, omdat we vlak om het eiland uit de stroom moesten breken. Met een noodgang en met veel moeite lukte dat alle schepen, behalve één. De rib moest die tjotter terugslepen: millimeter voor millimeter kwamen ze vooruit, terwijl de rib vol gas voer. Uiteindelijk lukt het om de tjotter het goede gat in te duwen.
In de baai van Larmor-baden konden de tjotters weer aan de moorings liggen en op de wal was weer muziek, eten en drinken. Prima geregeld en ook hier een drukte van belang. We hebben de tjotters in Larmor Baden laten liggen en konden per bus terug naar de camping. Schitterende tocht!

Kijk hier voor meer foto’s.