Dag 4: Larmor Baden – Vannes

9 mei 2013. Stipt kwart over tien verzamelen bij de bus naast de camping, prima tijd om de ochtend te beginnen. Met een deel van de crew (20 personen) op naar Larmor Baden. De tjotters hadden we aan de moorings achtergelaten in Larmor Baden en vanaf daar kon de tocht beginnen. Prachtig weer, zon, windje west 4 Bft met Vannes (richting oosten) als eindbestemming (zie de gele lijn op de kaart hieronder).

Tegen half één konden we vertrekken, eerder was de stroom niet in de juiste richting: opkomend water moest het zijn, zodat wij én de stroom beide richting oosten spoelden. In Vannes hoefden we niet eerder dan vijf uur aan te komen, omdat voor die tijd de sluis nog dicht zou zijn.
Met een ruime omweg langs de zuidkant van de Golfe du Morbihan, vlogen we over de zoute zee. De wind was echt prachtig en de tjotters hebben wederom topsnelheden behaald. Vlak buiten Larmor Baden ligt een stroomversnelling (een engte tussen twee eilandjes veroorzaakt die), waar we overheen moesten. De tjotters halve wind en de stroom met 9 knopen dwars op het schip. Spectaculair, ook deze keer: je boot wordt opgepakt door de stroom en meteen weggezet, maar gelukkig haalde iedereen de overkant van deze stroomversnelling.
Langs eilandjes met prachtige grillige rotskusten, afgewisseld met strandjes en mooie huizen, zijn we slingerend naar het oosten gevaren. Flinke windvlagen en een koers ruime wind bakboord of ruime wind stuurboord, maakte het tot een fantastische tocht.

Bij Ile d’arz hebben we nog heel even aangelegd, maar snel daarna ging de trip verder. Oostelijk om Ile d’arz zeilend, was het laatste stukje naar Vannes hoog aan de wind. Met windkracht 5-6 en dichtgereefde schepen, was dit laatste stukje van de tocht het spannendst. Na drie kwartier hakken aan de wind bereikten we de ingang van het kanaal naar Vannes. De conclusie van dit laatste stukje zeilen was: “de bak vol water en de bek vol zout”.

In het kanaal naar Vannes zitten nog een brug en een sluis, waar je alleen doorheen kunt met hoogwater. Zoveel mogelijk zeilend scharrelden we Vannes binnen. Vanaf de sluis stond het aan beide zijden van de oever zwart van de mensen. Volgens de locale krant hier, keken 15.000 mensen naar de intocht van traditionele schepen, waaronder de vloot ronde en platbodemjachten. Midden in Vannes mochten wij afmeren op een ereplaats. Onze vloot heeft enorm veel bekijks getrokken en we zijn duizenden keren op de foto gezet.

’s Avonds tegen zonsondergang hebben we met de vloot nog een spiegelgevecht (nep gevecht) opgevoerd in de kom van Vannes, compleet met Bengaals vuur en kanonschoten. Ook hier kwamen weer veel mensen op af die luid applaudisserend van het schouwspel hebben genoten. De media heeft ook hier onze verrichtingen opgepikt: in beide kranten uit deze streek staan elke dag één of twee pagina’s over de tjotters en andere rond- en platbodems, inclusief grote kleurenfoto’s. Ja, we hebben ons doel zeker bereikt: veel aandacht vragen voor Fryslân en veel publiciteit genereren.

Kijk hier voor meer foto’s.