Dag 5: Vannes – Larmor Baden – Vannes

10 mei 2013. Bewolkt, west 3-4 Bft toenemend tot 5-6 Bft later op de dag. De bedoeling was om van Vannes (meest oostelijk) naar Auray (meest westelijk) te zeilen. Richting westen met wind uit het westen. Dat was wat te veel van het goede, ook al gooiden we om 9 uur al de trossen los in Vannes. Wel haalbaar was het om naar Larmor Baden te zeilen. Een mooi tocht, helemaal omdat het onderweg steeds zonniger werd. Wel flinke wind en een paar uur intensief opkruisen met vette windvlagen. Alle tjotters hebben Larmor Baden heelhuids gehaald en zijn ook vlak voor Larmor Baden weer keurig uit de stroomversnelling met 9 knopen stroom uitgebroken.

In Larmor Baden moesten we even wachten tot het tij gekeerd was, dus: eten, drinken en rondkijken op de hoge kade. Om drie uur was het dood tij en konden we terug naar Vannes. Vannes is namelijk de plaats waar alle schepen weer geladen worden voor hun vervoer naar Nederland. De zeiltocht van Larmor Baden naar Vannes was windje mee en stroom mee. Prachtig mooi en snel zeilen door de Golfe (zie de heen- en terugreis op de kaart hieronder, de groene lijn).

Dit is het einde van een fantastische reis met de Friese tjottervloot in Frankrijk. Mooi weer, mooie zeilerij, leuke ploeg mensen en goed voor de promotie van Fryslân. De verslagen en nieuwsbrieven over de Frankrijkreis zijn met veel plezier gemaakt door Michiel Fokkema (fotografie) en Klaas Smit (tekst enzo).

Kijk hier voor meer foto’s.