Friese tjotters stelen de show op Australisch botenfestival

Het Australian Wooden Boat Festival (AWBF) in Hobart Tasmanië heeft van 8 tot en met 13 februari ruim 220.000 bezoekers getrokken. De steiger waar de tjotters aan lagen stond steeds vol belangstellenden. Mensen vroegen voortdurend naar de functie van de zijzwaarden, ze wilden ook alles weten over varen in Friesland en Nederland. De aanwezigheid van de tjotters heeft gezorgd voor extra publiek.

Veel bezoekers van Nederlandse afkomst waren ontroerd bij het zien van de tjotters en bij het hebben van contact met de delegatie uit Nederland. Veel Friezen om útens wilden alle verhalen horen over de schepen en over Friesland nu.

De bijdrage van met name de tjotters sprong des te meer in het oog, omdat er meestal één of twee rond zeilden, benadrukt de initiatiefneemster van de Nederlandse deelname, Karen Meirik: “Juist die zeiltjes in de haven werden enorm gewaardeerd door de bezoekers. Terwijl er ook steeds een tjotter aan de wal lag, zodat de mensen hun vragen konden stellen.” Ook de aanwezigheid van de koninklijke Regenboog Oranje, direct naast de tjotters gelegen, trok veel bekijks.

De tjotters verschillen sterk van de schepen die gewoonlijk zeilen in Hobart. En er waren veel zeilers op het festival, volgens tjottervertegenwoordiger Jack van den Berg: “We kregen veel vragen over de functie van de zijzwaarden en waarom onze schepen een platte bodem hebben. Dat het echt zeilers waren bleek uit hun oplettendheid. Ze zagen meteen dat de gaffel waaraan het zeil hangt met één val omhoog wordt getrokken. We hebben vele contacten gelegd en de watersport in Friesland en Nederland goed kunnen promoten.”

Inmiddels zijn alle Nederlandse schepen weer in containers geladen. Onderweg worden ze koel en vochtig gehouden tijdens hun 8 weken durende reis terug naar Nederland. De Stichting Friese Tjottervloot is heel benieuwd in welke staat hun drie ‘oude’ dames in Heeg aan zullen komen. In april weten we dat.