Friese tjottervloot vaart uit naar Frankrijk

De Stichting Friese Tjottervloot gaat met haar vloot van 10 tjotters en 1 Fries jacht de Friese watersport promoten in Frankrijk. Een aantal tjotters is al bijna 90 jaar oud en de meest recente zijn in 1984 gebouwd. De thuishaven van deze traditionele vloot is Heeg, Friesland. Voor het eerst zullen de tjotters nu het land verlaten om deel te nemen aan het internationale maritieme festival de Semaine du Golfe du Morbihan in Zuid-Bretagne in Frankrijk. Een groots evenement waar de vloot tjotters de grote publiekstrekker zal zijn van de Lage Landen.

Van 6 tot 12 mei 2013 varen meer dan 1100 grote en kleineschepen in de Golfe du Morbihan, een binnenzee zo groot als het IJsselmeer met tientallen prachtige eilandjes. De stad Vannes is het kloppend hart van dit festival met feesten in 16 gemeenten. De Lage Landen zijn dit jaar de eregast van het tweejaarlijks spektakel. Er komen ten minste 50 schepen uit de Lage Landen, waarvan vele tot het traditionele varend erfgoed behoren. In de haven van Vannes komt een Lage Landendorp met exposities, botenbouw, maritieme ambachten, muziek en typische lekkernijen. Daarnaast is er voor jong en oud een uitgebreid activiteitenprogramma met films, workshops en een nachtelijke botenparade.

De aftrap van de reis naar Frankrijk is op zaterdag 27 april aanstaande. Deze dag valt samen met de jaarlijkse donateursdag van de Stichting Friese Tjottervloot én de opening van het watersportseizoen in Heeg. Alle deelnemers aan de Frankrijkreis verzamelen zich in Heeg en zij krijgen de gelegenheid de 10 tjotters nog één keer te gebruiken, voordat ze op transport gaan naar Frankrijk. De gehele vloot ligt zaterdag 27 april dus in volle glorie klaar in Heeg. Meteen na 27 april worden alle schepen weer onttakeld en per dieplader naar Frankrijk vervoerd. Een week lang zeilen de tjotters in Frankrijk voor het eerst op zout water ter promotie van het varend erfgoed en ter promotie van de watersport in Friesland.

Het bestuur van de Stichting Friese Tjottervloot doet live verslag vanuit Frankrijk met verhalen en foto’s op haar eigen website. Volg ons van 6 tot en met 12 mei op
www.friesetjottervloot.nl en beleef mee hoe wij met de tjottervloot watersport, Friesland, Nederland en het traditionele schip onder de aandacht brengen van een grote internationale groep watersportliefhebbers.