Bestuur


Het bestuur van de Stichting Friese Tjottervloot bestaat uit 6 personen. De bestuursleden zetten zich geheel belangeloos en onbezoldigd in voor de Stichting Friese Tjottervloot. Het bestuur komt zo’n 10 keer per jaar bijeen. Belangrijke onderwerpen zijn steeds: Het onderhoud van de tjotters, activiteiten en werving donateurs, financiën en publiciteit.

Het stichtingsbestuur bestaat uit de volgende personen:

Rob van Roessel

(Voorzitter)

Ik heb het zeilen geleerd op zeilkampen in Reeuwijk en ben in 1970 bij Heit en Mem Piersma les gaan geven op It Beaken in Heeg. Na dit 10 jaar te hebben gedaan en ondertussen te hebben gewerkt op een architectenbureau, ben ik in 1980 vast gaan werken op It Beaken. Ik werd verantwoordelijk voor het zeilschoolgedeelte en voor het onderhoud en restauraties van de tjotters. In 1989 heb ik mijn oude beroep weer opgepakt, bedrijfsleider bij bouwbedrijf Dijkstra Balk. Later werd dit Friso aannemingsmij. Een vijftal jaren terug werd ik gevraagd om me weer wat meer met de tjotters te gaan bemoeien. Sindsdien zat ik in het bestuur van de Stichting Friese Tjottervloot. Daarnaast zet ik me nog steeds volop in bij de Watersportvereniging Heeg (WSH) voor het jeugdzeilen in optimisten, splashes, etc. We leiden bij de WSH 100 jeugdzeilers op. Tussen november 2014 en mei 2016 zat ik niet meer in het bestuur van de SFT, maar begeleidde ik de bouw van het nieuwe watersportcentrum dat de SFT gezamenlijk met de WSH heeft neergezet in de Passantenhaven Heeg. Vanaf mei 2016 ben ik weer gewoon bestuurslid van de Stichting en sinds 1 oktober 2016 vervul ik de rol van voorzitter.

Marjolein Gritter

(secretaris)

Ik begon als baby in een wieg onder de buiskap van een 16 kwadraat. Vanaf mijn 5e ging ik zelfstandig, maar dan wel mijn kat meeslepend, op avontuur in onze Mungo, op het Piel bij Gaastmeer. We reisden jarenlang elk weekend en zomervakantie af naar de camping van boer Flapper: zeilen, keihard surfen en ’s avonds naar d’Ald Wal, het waren prachtige tijden. Via verkering kwam ik rond mijn 16e op de Jeugdherberg terecht waar ik een aantal jaren zeer intensief surf- en zeilles gegeven heb. Na Zwolle en Amsterdam ben ik nu ruim 5 jaar woonachtig te Heeg en werkzaam als afdelingsleider op het Marne College te Bolsward. Ik geniet van de watersportmogelijkheden, ook als dat water bevroren is. En al vaar ik dan zelf vooral polyester roeiskiff, surfplank en Marieholm IF, ik blijf me natuurlijk inzetten voor die prachtige, unieke houten vloot.

Marleen Michelhoff

(Secretariaat)

Ik ben zeilend opgegroeid op een schokker, maar heb daarnaast ook veel op scherpe jachten gezeild op zee. eind jaren ’80 en begin jaren ’90 was ik zeilinstructrice op zeilschool It Beaken en zo ben ik verknocht geraakt aan de tjotters. Met mijn man en twee kinderen woon ik op één van de mooiste plekken in Friesland, direct aan het water. Wanneer we er met zijn allen nu op uitgaan, is water altijd dicht in de buurt. Binnen de Stichting zorg ik voor de verslaglegging van wat we bespreken.

Gerrit-Jan de Vos

(Penningmeester)

Zoals voor zovelen is ook mijn zeilcarrière begonnen op de jeugdherberg-zeilschool in Heeg. Van begin jaren tachtig tot net na begin van de daarop volgende eeuw heb ik alles wat het instructeur zijn fascinerend maakt wel mee gekregen. En niet alleen wat betreft de liefde voor platbodems is daar voor mij de basis gelegd…
Al tijdens, maar ook vooral na, mijn actieve periode op de zeilschool ben ik actief geweest voor CWO en KNWV in allerlei functies en taken. Het zeilen met platbodems is echter altijd gebleven, bijvoorbeeld af en toe als maat bij Michiel op “De Arend”, een hektalk.
In het najaar van 2014 ben ik benaderd om de functie van penningmeester over te nemen van Rob van Roessel. Een verantwoordelijke taak, maar leuk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van de Tjottervloot. Je kunt mij bereiken via penningmeester@friesetjottervloot.nl.

Jan Willem Hoorn

Het zeilen hoorde er van jongs af bij, door de vrienden die ik had. Begonnen op het Alkmaardermeer in een Flying Junior, daarna in de 16m2 vanuit Langweer en later met een Valk vanuit Heeg. Sinds zo’n twintig jaar varen Mary en ik in onze eigen boeier, de Maria Pauline uit 1855. En dan word je opgenomen in de wereld van de tjotters, Friese jachten en boeiers. Pier Piersma heeft mij enthousiast gemaakt voor de tjottervloot, welke schepen zo nauw aan zijn ouders zijn verbonden. Het is prachtig om deel te mogen nemen aan een actief bestuur. Ik draag bij aan de organisatie van de zeilkampen voor middelbare scholieren. Hierdoor brengen wij de tjotters weer onder de jeugd. Het is mooi om hen de slimmigheidjes en snelheid van deze prachtige scheepjes te zien ontdekken.

Pytsje Tjalma

Voluit heet ik Pytsje Ytsje Tjalma, geboren in maart 1960 te Koufurderrige aan het Koufurdermeer op de boerderij. Een heerlijk plek om op te groeien, samen met mijn 2 oudere broers en 5 zusjes. Leven aan het meer en het Prinses Margriet-kanaal, is heel bijzonder. De melkboot kwam dagelijks de melk ophalen en de boodschappen brengen. De vrachtscheepjes brachten het voer en dergelijke.

Op zondag maakte we vaartochtjes met mijn Heit al bomend over het meer. Zeilen was er niet bij, dat kwam later pas. Eerst met vriendinnen en daarna met mijn huidige echtgenoot Max Rijpma. Samen hebben we verschillende zeilboten gezeild en gehad. Van open bootje tot platbodems. Een periode waren we mede-eigenaars van een wedstrijdskûtsje De Strijdber. Jaarlijks deden we mee aan verschillende skûtsje zeilwedstrijden.

Nu doe ik vrijwilligerswerk als bemanningslid op de Palingaak in Heeg. En zet ik me in voor het behoud van de Friese Tjottervloot. Ik wens dat er, naast mij, velen mee zullen genieten van de tjotters.

Rosalie Fakkeldij- Brundel

Vanaf mijn 4 e ben ik opgegroeid aan en op het water in Gaastmeer. Mijn ouders hadden een watersportcamping en verhuurde polyvalken, daarnaast maakte mijn vader rondhouten, zwaarden en ander houtwerk voor rond en platbodemschepen. Als kind begon het zeilen voor mij in een houten piraatje en daarna een houten 16². Thuis draaide alles om platbodems en de liefde voor mooi gevormde schepen, skûtsjes in het bijzonder. IFKS skûtsjesilen was een week waar ik altijd naar uit keek. Zelf ben ik tijden bemanningslid geweest op de ‘Lytse Lies’ waar ik in de IFKS van 2005 mijn man heb leren kennen die bemanning was op de Eelkje 2. Van de combinatie van liefde voor schepen en gastvrijheid heb ik 16 jaar geleden ook mijn werk kunnen maken in de vorm van een nautisch evenementenbureau. Inmiddels run ik samen met mijn man ook een Full-service jachthaven in Gaastmeer. Privé zeilen we het liefst op de gerestaureerde Blazer SL1 samen met onze dochter en zoon op de Waddenzee. Ook zeilen we samen wedstrijden in de VA-klasse op de HL3.
De SFT hoop ik te kunnen ondersteunen met het ontzien van onze zeer gedreven voorzitter en mijn ervaring met nautische events en bootverhuur.
Het behoud van varend erfgoed en het enthousiasmeren van mensen die niet bekend zijn met de magie van platbodemzeilen zijn voor mij belangrijk.