Leer echt varen in een tjotter

Arrangement. Leer echt varen met een Tjotter en ontdek de omgeving van Heeg.

Door de eigenschappen van onze tjotters zijn zij bij uitstek geschikt voor het maken van mooie “ontdekkingsreizen” door Zuidwest-Friesland. Door de geringe diepgang, de strijkbare mast en de zijzwaarden vormen ondiepe- en smalle vaarten en lage bruggen geen onneembare hindernissen.

Mede hierdoor zijn dagtochten vanuit Heeg naar bijvoorbeeld Oudega, Sloten, Balk, Woudsend, Workum, Hindelopen, Gaastmeer, Joure, Langweer, Koudum, IJlst, Sneek of zelfs Bolsward zeer goed te doen. Echter het kunnen varen van een dergelijke tocht vereist wel enige vaardigheid in het varen met een Tjotter.

Daarom organiseert de Stichting Friese Tjottervloot een vaartraining met een afsluitende gezamenlijke tocht voor liefhebbers. In twee weekenden in augustus en september zal ter voorbereiding aandacht worden besteed aan (vaar)technieken die nodig zijn voor het kunnen volbrengen van een wat langere dagtocht. Deze tocht houden we op de zondag van het tweede weekend.

Onder begeleiding van ervaren tjotterzeilers (CWO gediplomeerd, en 20+ jaar zeilschool ervaring) worden technieken als (varend)hijsen en strijken, basis varen, reven, aankomen en afvaren hoger- en lagerwal, ankeren, bomen, jagen, slepen, maststrijken en -zetten, zeilen opdoeken, routeplanning, (eenvoudige) weerkunde en veiligheid doorgenomen en geoefend.

Lijkt het je leuk om echt te leren varen met een tjotter en al het geleerde in de praktijk te brengen en d.m.v. een wat langere dagtocht een deel van de mooie omgeving van Heeg te ontdekken, meld je dan nu aan via info@friesetjottervloot.nl.

Het minimale aantal deelnemers is 3, het maximaal aantal deelnemers is vooralsnog vastgesteld op 6. Er wordt dan gevaren met twee tjotters en 1 of 2 instructeurs. (Bij grotere belangstelling en beschikbaarheid van instructeurs kan het aantal deelnemers meer zijn).

De dagen kunnen in onderling overleg gepland worden en kunnen verspreid worden over meerdere weekenden, bijvoorbeeld afhankelijk van het weer. De kosten bedragen €120,- p.p. Hierbij zijn inbegrepen koffie/thee inclusief een plakje suikerbrood aan het begin van de dag, drankje en hapje aan het einde en een lunchpakket voor onderweg.

Meer informatie kun je krijgen bij Gerrit-Jan de Vos, penningmeester van de Stichting Friese Tjottervloot.