Opening watersportcentrum Heeg groot succes

Stichting Friese Tjottervloot (SFT) en WaterSportvereniging Heeg (WSH) hebben op 30 april met feestelijke opening hun nieuwe watersportcentrum officieel in gebruik genomen. Door een oude 16m2 van een vijf meter hoge schans het water in te laten glijden, hebben de stichting en de vereniging het pand geopend. De naam van ons nieuwe centrum is: Sylhûs.

Het openingsfeest begon in het centrum van Heeg. Daar lagen het Statenjacht Friso van de Provincie Fryslân, de vloot van 10 tjotters en het Fries jacht van de Stichting Friese Tjottervloot, Optimisten van de WaterSportvereniging Heeg en de palingaak van het dorp Heeg aangemeerd aan de tuin van scheepsbouwer Pier Piersma. Vanuit het dorpscentrum voer de vloot met het Statenjacht voorop naar het nieuwe watersportcentrum. Dat centrum ligt direct aan het Heegermeer aan het begin van passantenhaven Heegerwâl. Aangekomen bij de haven openden gedeputeerde Michiel Schrier en wethouder Gea Akkerman van de gemeente Súdwest-Fryslân op het voordek van het Statenjacht met het doorknippen van een lint symbolisch het de uitgebreide passantenhaven, het verbeterde recreatieterrein ernaast en het watersportcentrum.

Na de lovende woorden van Schrier en Akkerman over de enorme inzet van vrijwilligers die het centrum mogelijk hebben gemaakt, drukte starter Hans Wiegel vanaf het startschip op de hoorn en stoof een 16m2 met donderend geraas van een schans het meer in. Daarmee hebben de stichting en de vereniging het watersportcentrum officieel in gebruik genomen.

Een speciale rol was weggelegd voor Jikkie, Reinie en Pier Piersma. Hun ouders, Heit en Mem Piersma, hebben in 1946 de eerste zeilkampen in Heeg georganiseerd met tjotters. Dat deden ze vanaf jeugdherberg-zeilschool It Beaken in Heeg. In de loop der jaren hebben zij het aantal tjotters steeds verder uitgebreid, tot er een vloot van 10 tjotters en 1 Fries jacht verzameld was. Heit en Mem hebben tot 1977 duizenden jeugdigen opgeleid tot ervaren zeilers. Jikkie, Reinie en Pier zijn zeer trots dat de SFT de traditie van hun ouders voortzet en dat ze de tjotters nu nog steeds onderhoudt en ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk mensen in kunnen varen. Als cadeau kreeg voorzitter Jack van den Berg het oude weerhuisje van Heit Piersma overhandigd door de drie nazaten.

De WSH werd door Geert van Jachtwerf Heeg verrast met een splinternieuwe Splash. Maarten Stuurman, voorzitter van de WSH, nam de nieuwe boot voor jeugdzeillessen dankbaar in ontvangst.

Met het nieuwe watersportcentrum hebben de WSH en SFT een ideale uitvalsbasis voor hun zeilactiviteiten. De WSH leidt veel jeugd op, organiseert elk weekend wedstrijden en stelt andere verenigingen en klassenorganisaties in de gelegenheid om vanuit het centrum hun activiteiten te ontplooien. De SFT kan de vloot onderdak bieden in de nieuwe schiphuizen, onderhouden in de werkplaats ernaast en kan de jeugd weer de finesses van de zeilkunst bijbrengen in deze traditionele schepen. Dit jaar organiseert de SFT, net als vroeger, weer een zeil-zwerfkamp voor de jeugd door Friesland. In de periode van 14 tot en met 20 augustus gaat de SFT een week onafgebroken op pad met jeugd door Friesland.

Kijk voor meer foto’s op onze Facebookpagina.