poelentjotterzwerftocht


Het poelengebied tussen en rond de dorpen Heeg, Gaastmeer en Oudega is een uniek stukje ongerepte natuur.
Het gebied met een aaneenschakeling van kleine meertjes, smalle slootjes (met lage bruggetjes) te midden van dichte rietvelden en z.g.n. bûtlan (laag liggend op natuurlijke wijze beheerd grasland) is waar de Tjotter zich van oudsher thuis voelt. Het is dan ook een genot om in dit gebied te kunnen varen en te genieten van flora en fauna en vergezichten op dorpen en boerderijen. Het gebied is vrijwel onbewoond met alleen langs de randen enkele boerderijen. Het poelengebied wordt beheerd door staatsbosbeheer en is aangewezen als natuurgebied. Het herbergt o.a. een deel van de Skriezekrite Idzegea, een speciaal voor de instandhouding van de Gruto ingericht vogelreservaat.
Natuur, rust en stilte zijn de grootste waarden in dit prachtige gebied. Het gebied is toegankelijk voor kleine boten zoals sloepen, kano’s en open zeilboten. De vaarroute met lage bruggetjes en doorsteken verbinden de dorpen Oudega, Gaastmeer en Heeg en voert langs het minidorpje Idzegea; twee boerderijen, een woonhuis en het prachtig in de natuur gelegen kerkhofje met klokkestoel. Langs de oever van de Idzegeaster poel staat een vogelkijktoren van waaruit het rijke vogelleven in het poelengebied kan worden geobserveerd.

Door de karakteristiek van het gebied is een poelenTjotterzwerftocht een uitgelezen mogelijkheid om niet alleen te genieten van het gebied zelf en de flora en fauna, maar ook om aandacht te besteden aan de vaardigheden welke het varen met een Tjotter zo een leuke ervaring maken.
Zo zal tijdens de tocht de mast een aantal malen gestreken moeten worden om de lage bruggetjes te kunnen passeren. Ook zal niet alles bezeild zijn en zal er dus gejaagd en geboomd moeten worden. Tijdens de tocht zal ruim de tijd worden genomen om uitleg te geven bij deze verrichtingen die het varen in een Tjotter zo uniek en leuk maken.

Natuurlijk vergeten we de inwendige mens niet. Afhankelijk van het weer en de gekozen route kan er een van de gezellige cafe’tjes in de dorpen in het gebied worden bezocht voor lunch of een kopje koffie. Bij mooi weer behoort zelfs een picknick ergens onderweg tot de mogelijkheden!

Kortom een poelenTjotterzwerftocht is de uitgelezen mogelijkheid om een uniek natuurgebied te verkennen en tegelijkertijd het varen met een Tjotter onder de knie te krijgen.

 

 

Geinteresseerd?
Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden en prijzen.


Ook voor varend donateurs is deze tocht een prima manier om de Tjotters nog beter te leren kennen en besteden we ook aandacht aan het buitenleggen (en na afloop weer binnenleggen) en vaarklaar maken van de Tjotters. Bovendien geldt voor varend donateurs een aangepast tarief.

 

Terug naar de Thuispagina