Een succesvol seizoen voor de tjottervloot

Het seizoen van de tjottervloot begon met de hachelijke reis van drie tjotters naar Tasmanië. Duizenden mijlen over de oceaan heen en terug om vier dagen lang op te treden tijdens het Australian Wooden Boat Festival. Aldaar trokken de boten veel bekijks en maakten ze vele verhalen los bij emigranten. Soms met tranen in hun ogen stonden ze te kijken naar het varend erfgoed uit het land waar zij of hun voorouders vandaan kwamen. Het lijkt veel inspanning voor weinig dagen, maar de promotionele impact van zo’n reis is groot. Met deze reis -en in 2013 met de reis naar het Bretonse Morbihan – kunnen we de tjotters onder de aandacht brengen van een groot, ook internationaal, publiek. 

Op de Hiswa in maart hielden we de documentaire over de tjottervloot ten doop. Lex van Roessel heeft de tjotters en hun historie prachtig in beeld gebracht. Een mooi document waarmee we iedereen die het maar wil weten, kunnen laten zien hoe uniek onze vloot is. Wereldwijd de grootste vloot tjotters!

Vele bedrijven, groepen, studenten en individuen vonden hun weg naar Heeg. De zwerfbond zeilde onder barre weersomstandigheden drie dagen lang door Friesland. Ruim 35 zeilers, jong en soms wat minder jong, hebben een heerlijke tocht door Friesland gemaakt. In Oudega trad de vloot op als bruidsbootjes. Bruidsgasten konden op een prachtige dag aan boord van de tjotters stappen en een heuse trouwerij op het water meemaken. Het Friese jacht de Reiddomp deed zelfs dienst als officiële trouwlocatie.

De jeugd genoot van de schepen tijdens een instructieweekend en een zwerfkamp. Tijdens de zwerfweek hebben ze regen, wind en zelfs kou ervaren, ook al vond deze zeilsafari plaats in de zomervakantie. Een groep van 18 bikkels zeilde een week lang van plek naar plek en overnachtte op de meest ongebruikelijke plaatsen. Wat een ervaring.

Ook tijdens verschillende evenementen waren meerdere schepen van onze vloot aanwezig: de Regionale Friese Reünie in Heeg, Drachten-Veenhoop en het Kruis van Heeg. Wedstrijdzeilen in tjotters blijft een kunst en wanneer je daartoe de kans krijgt, dan ervaar je pas echt wat het is om alles uit die oude dames te halen.

In It Sylhûs hebben we vele en vele zeilers mogen ontvangen. Soms voor een bezichtiging, een vergadering of een gezellige borrel. Maar ook om hen te voorzien van een heerlijk buffet en een uitgebreid ontbijt de volgende dag. tijdens de bouw hadden we wel bedacht dat It Sylhûs hiervoor geschikt zou zijn, maar het blijkt in de praktijk gelukkig ook zo uit te pakken. Wat een prachtige locatie met een schitterend uitzicht over het Heegermeer.

Het seizoen zit erop. Op 4 november onttakelen we de tjotters en maken we ze winterklaar. Gedurende de winter plegen we uitgebreid onderhoud aan de schepen. Wil je ons daarbij helpen, stuur dan even een e-mail naar rob van Roessel: roessel001@hetnet.nl.

De meeste berichten over het wel en wee van de tjotters verschijnen op Facebook. Wil je snel op de hopgte blijven van de activiteiten van de Stichting Friese Tjottervloot, like dan onze pagina.

Hebben we je met dit stukje op het idee gebracht ook een activiteit te organiseren in tjotters, mail dan naar zeilen@friesetjottervloot.nl. We nemen graag de mogelijkheden met je door.