Zwerftocht (2)

Het zwerfkamp is inmiddels weer terug in Heeg na een fantastische week met veel mooi weer en prachtige momenten. Er is ondanks het warme weer veel gezeild maar natuurlijk ook genoten van het zwemmen in open water. De week is afgesloten met een barbeque verzorgd door de Ffam. Brilleman op het terras van het Sylhûs. Nog even de spullen allemaal opruimen en dan terug kijken op een hele mooie week. Hieronder nog een paar tekstjes van de afgelopen dagen

“We zijn begonnen op zondag ochtend bij het Sylhûs, hier hebben alle cursisten en instructeurs hun spullen in het skûtsje verzameld. Vervolgens is er met vier tjotters op het Heegermeer gezeild en zijn ‘s avonds de laatste mensen aangekomen. Het skûtsje is toen met drie tjotters naar Gaastmeer gevaren en daar hebben we geankerd, de eerste nacht en dan al direct ankeren een goed begin.

Maandag ochtend is er vanwege de warmte eerste een duik genomen, waarna er koers naar Langweer is gezet. Het skûtsje heeft toen nog een tussenstop gemaakt in Heeg om wat inkopen te doen en is toen achter de vloot aan gevaren. Een goeie zwemstop inclusief lunch op het Koevorder meer gaf iedereen weer energie voor het laatste stukje tocht. De tjotters zijn door de janesloot brug heen gesleept en hebben toen nog een aantal slagen op de Langweerder wielen gemaakt voor we zijn afgemeerd voor de avond bij de familie van der Wind. Hier heeft de boot nog een nachtje aan de walstroom gelegen en hebben we heerlijk pannenkoeken gegeten en spelletjes gespeeld.

Dinsdag zijn de tjotters via de brekken onder de A7 door gevaren en is het skûtsje via het princes Margriet kanaal naar de Goaiingarypster puollen gevaren waar wederom met de nodige verkoeling is geluncht. Na een korte sleep door de Heerenzijl brug zijn de tjotters naar Akkrum gezeild waar ze weer in sleep zijn gegaan om door Akkrum te varen. De tjotters zijn vervolgens bij het aquaduct A32 weer gaan zeilen en het skûtsje is vooruit gevaren om daar alvast een lekkere maaltijd klaar te maken voor als de tjotters de Wide Ie bereiken.Na een heerlijke maaltijd zijn we naar de ankerplaats gevaren en hebben de tjotters nog avond gezeild.

Woensdag is de vloot naar de Alde Feanen gevaren waar we lekker hebben geluncht en gezwommen. Hier zijn een aantal cursisten nog bezocht door familie wat natuurlijk onwijs gezellig was! Na een kort zeiltochtje naar het Pikmeer zijn de tjotters in de sleep gegaan bij het skutsje en zijn we onder het genot van chips en fris naar het Sneekermeer gevaren waar we hebben geankerd. Hier hebben we heerlijke hi ha shoarma gegeten. 

Donderdag zijn de tjotters via een andere afslag op de brekken terug gevaren onder de A7 door naar een heerlijke lunch plek op de swarte brekken. Hier stak de wind ineens heel erg de kop op waardoor we alles wat beter op het dek moesten vast leggen zodat onze lunch en zwemhanddoeken er niet vandoor gingen. De tjotter zijn door IJlst door gevaren richting Woudsend waar het skutjsje met een legge accu is gered door Rob. Dit resulteerde in een avondje niet ankeren maar aan de wal bij Marleen in Yndiek om de accu voor de volgende dag weer op krachten te krijgen. Na onwijs veel waterpret en heerlijke snacks van de locale snackbar is de motor gestart. Gelukkig met succes, we zijn klaar voor de laatste dag varen.

Vrijdag hebben de tjotter hun laatste rondje gezeild en zijn we bij het Sylhûs voor de kade gegaan om lekker te lunchen. Na de lunch hebben we met z’n alle het skûtsje opgetuigd en zijn we met de hele groep lekker een aantal uurtjes zoet geweest met het zeilen van het skûtsje waarbij iedereen heeft gestuurd! Toen we die avond weer voor de wal kwamen was er door de familie Brilleman een heerlijke BBQ klaargemaakt waar iedereen voldaan maar vermoeid van heeft genoten. Nog wat laatste waterpret en onder het oog van de rode maan een laatste potje weerwolven gespeeld.

Als we zo terug kijken op een onwijs mooie week waar we ondanks wat mindere wind in het begin toch een behoorlijke slag richting het noorden hebben kunnen maken.”

Iedereen heeft heel erg genoten en we kijken uit naar volgend jaar!

Dank aan H2O events voor het ter beschikking stellen van het skûtsje en de familie Brilleman voor het organiseren van de bbq!